Kesällä suomalaiset siirtyvät mökeille ja ulkoilmaan, ainakin jos sää sallii. Tänä kesänä vaikuttaa hellettäkin riittävän, ja välillä on jopa palattava sisätiloihin viilentymään.
Peliviihteestä ei onneksi tarvitse luopua kesälläkään, mutta aurinkoiset kelit ja varsinkin mökkeily houkuttelevat monet pois konsolien ja ruutujen äärestä. Onneksi kesällä on helppo keksiä tekemistä niin pienelle kuin suurelle porukalle.
Kokosimme samaan juttuun parhaat vinkit kesäisiin pelihetkiin!
Pihapelien pölkkyklassikot: mölkky ja kyykkä
Erilaisten pulikoiden heittelyyn perustuvat pelit ovat viihdyttäneet ihmisiä jo satojen vuosien ajan, eikä ole ihme, että ne pitävät edelleen pintansa. Välineiden ei tarvitse olla kovin ihmeelliset, ja käsistään taitava voi jopa sahailla sopivan kokoiset palikat itse. Mikä parasta, näitä pelejä on yleensä helppo soveltaa erikokoisille ja tasoisille porukoille sopiviksi.
Mölkky lienee mökkipelien kruunaamaton kuningas – tarvitaan vai kasa puupalikoita ja suurin piirtein tasainen alusta. Osallistua voivat kaikki vauvasta vaariin, sillä pelissä ei tarvitse muuta kuin heitellä pulikkaa.
Peli koostuu 13 puupalikasta, joista yksi on heittoväline mölkky ja loput 12 keiloja. Luvuilla 1–12 numeroidut keilat pystytetään tiiviiksi rykelmäksi ja niitä heitetään mölkyllä nurin noin 3–4 metrin päästä. Kukin pelaaja heittää vuorotellen, ja jokaisen heiton jälkeen kaatuneet keilat nostetaan takaisin sille kohdalle, johon ne ovat heiton jälkeen päätyneet.
Tavoitteena on kerätä eniten pisteitä. Jos kaataa vain yhden keilan, saa pisteitä sen numeroarvon mukaan. Useampien keilojen kaatuessa pisteitä tulee niiden lukumäärän mukaan. Alkuperäisten sääntöjen mukaan peli päättyy, kun joku pelaajista saa tasan 50 pistettä, mutta peliä voi tietenkin soveltaa pelaajien taitojen ja mieltymysten mukaan.
Jos mölkky tuntuu liiankin rennolta ja leikkimieliseltä, kannattaa tutustua myös satoja vuosia vanhaan kyykkään. Sitä voi pelata 2- tai 4-henkisinä joukkueina tai henkilökohtaisena pelinä. Kyykkä on hieman vaativampi peli, ja kaadettavien ”kyykkien” lisäksi tarvitaan vajaan metrin korkuinen kyykkämaila eli karttu.
Perinteisen kyykän lisäksi monet tuntevat kuningaskyykän eli kubb–pelin, joka on yksinkertaisempi ja helpommin esimerkiksi mökkiolosuhteisiin sovellettavissa. Pelaajia on oltava vähintään kaksi, mutta samassa tiimissä voi olla montakin pelaajaa. Helppous on samaa luokkaa mölkyn kanssa, vaikka pelimekaniikka muistuttaakin hieman enemmän aitoa kyykkää.
Terävämpää heittelyä: tikanheitto
Jos puupalikoiden viskely ei innosta, mutta tarkkuusheitto kuitenkin kiinnostelee, kannattaa harkita tikanheittoa. Sekin on yleensä ulkolaji, ja osallistujien määrää on helppo vaihdella.
Tikkataulu on monilla mökeillä tuttu kapistus ja löytyy varmasti myös useista kotipihoista. Tikanheiton ehdoton plussa on, että sitä on helppo harrastaa ja treenata myös itsekseen. Monista tikkatauluista löytyy kaksi puolta: perinteinen rinkulataulu sekä englantilainen darts.
Tavanomaisin pelitapa on tähdätä suurimpiin lukuihin ja pyrkiä siten mahdollisimman suureen pistemäärään. Peliin on kuitenkin helppo kehittää erilaisia muunnelmia. Lukuja voi esimerkiksi pyrkiä heittämään järjestyksessä.
Tarkkuusheittoa tiimin kanssa: petankki
Myös petankki on tarkkuusheittoon perustuva peli, mutta heittovälineenä on palikoiden tai tikkojen sijaan reilun puolen kilon metallikuulia. Myös tämä laji on varmasti monelle tuttu, ja petankki soveltuu erinomaisesti pelattavaksi esimerkiksi puistoissa, urheilukentillä tai uimarantojen läheisyydessä.
Petankkia voidaan pelata yksi yhtä vastaan tai pieninä 2–3 hengen tiimeinä. Pelialueeksi kelpaa monenlainen maasto, kuten nurmikko tai hiekkakenttä, eikä alueen ole pakko olla edes tasainen.
Aluksi kentälle heitetään pieni, yleensä kirkkaanvärinen maalipallo. Tämän jälkeen joukkueet yrittävät heittää omat kuulansa kaikkein lähimmäksi maalipalloa. Jokaisella pelaajalla on joukkueiden koosta riippuen kaksi tai kolme kuulaa. Heittovuorossa on aina se joukkue, jonka lähinkin kuula on kauempana maalipallosta kuin vastustajilla.
Nopealla silmäyksellä kaikki petankkikuulat voivat näyttää samanlaisilta, mutta yleensä ne eroavat toisistaan esimerkiksi viivakuvioinneilla. Näin pysytään kartalla siitä, minkä tiimin kuulat ovat kyseessä.
Kesäiset mailapelit: golf ja kroketti
Myös mailapelien maailmasta löytyy leppoisaa kesätekemistä, eikä pelkkää hikoilua tennis- ja sulkapallokentillä hikoilua. Hommaan voi tarttua isolla vaihteella ja ryhtyä harrastamaan golfia tai ottaa vähän rennommin ja rakennella omaan pihaan erilaisia krokettikenttiä.
Oikean golfin pelaaminen vaatii jonkin verran taitoa, ja tähän harrastukseen saa helposti kulumaan myös sievoisen summan rahaa. Monet golfia kokeilleet ovat kuitenkin hurahtaneet lajiin täysin, joten vetovoimaa siinä ainakin on.
Onneksi on kuitenkin olemassa myös minigolf, jonka parissa viihtyy helposti koko perhe tai kaveriporukka. Minigolf-kenttiä löytyy ympäri Suomea, eikä pelaamista tarvitse ottaa turhan vakavasti.
Jos palloa haluaisi hutkia kaikessa rauhassa kotioloissa, kannattaa kaivaa esiin nuijaa muistuttavat krokettimailat. Kroketissa pelikenttä luodaan työntämällä maahan pieniä portteja vapaavalintaiseen muotoon. Oma pallo on saatava porteista läpi oikeassa järjestyksessä ja osuttava lopussa häämöttävään maalitolppaan.
Krokettia pelatessa vain mielikuvitus on rajana, sillä kentän vaikeutta on helppo säätää ja ottaa mukaan myös vaihtelevat pinnanmuodot. Pelaaminen lienee helpointa nurmikentällä, mutta kunhan portit saa kiinnitettyä maahan, ei pinnalla lopulta olen kovin suurta merkitystä.
Ota haltuun trendilaji: frisbeegolf
Frisbeegolfia on pelattu jo vuosikymmeninä, mutta viime vuosina sen suosio on Suomessa kasvanut kohisten. Pelivälineenä on frisbeekiekko, mutta muuten idea on golfista tuttu: saada kiekko heitettyä aloituspisteestä väylän koriin mahdollisimman pienellä määrällä heittoja.
Vaikka frisbeen heittämisessäkin tarvitaan tekniikkaa, on kynnys lajin aloittamiseen huomattavasti pienempi kuin oikean golfin. Tekniikkaa on myös helpompi kehittää, koska kiekkoja voi heitellä esimerkiksi puistoissa tai omassa pihassa.
Frisbeegolfratoja löytyy eri puolilta Suomea, ja niillä pelaaminen on ilmaista. Yhdellä radalla on yleensä useita väyliä, joissa pelaajan on osattava väistää erilaisia esteitä. Rinteet, puusto ja jopa vesiesteet tekevät touhusta mukavan haastavaa, ja itseään voi aina yrittää kirittää parempiin tuloksiin.
Harvalla on niin suuret tilukset, että niille voisi rakentaa kokonaisia ratoja, mutta frisbeegolfia on mahdollista harjoitella myös kotioloissa tai mökillä. Pihalle voi ostaa siirreltävän korin, ja varsinkin lyhyen matkan heittoja eli putteja voi treenata pienessäkin tilassa.
Entä jos sataa?
Suurin osa kesäpeleistä sijoittuu ulos, jolloin pelaajat jäävät valitettavasti sään armoille. Joskus sataa, toisinaan aurinko paahtaa liiankin kuumasti. Ongelmia voivat aiheuttaa myös turhan verenhimoiset hyttyset ja paarmat.
Välillä täytyy siis kesälläkin vetäytyä sisätiloihin, eikä mikään tietenkään estä nauttimasta samoista peleistä kuin muinakin vuodenaikoina. Oman mielenkiintonsa mukaan voi uppoutua videopelien maailmaan tai kaivaa esiin parhaat nettikasinot.
Jos sattuu kuitenkin olemaan mökillä, voi viihde-elektroniikan määrä olla normaalia vähäisempi. Perinteiset lauta- ja korttipelit toimivat onneksi aina ja sopivat loistavasti kesämökkien tunnelmaan. Tavallisella korttipakallakin saa pelattua monenlaisia pelejä hertasta maijaan ja tietenkin pasianssiin.
Jos tilaa löytyy, ovat myös palapelit oivaa kesätekemistä. Niitä voi rakennella yksin tai pienellä porukalla ja haastetaso määräytyy palasten määrän ja kuvan mukaan. Palapeliä tehdessä tarvitaan kunnolla valoa, ja sitähän Suomen kesässä riittää.
Löysitkö mukavaa pelitekemistä?
Toivottavasti löysit jutusta mukavia ideoita erilaisiin kesäpeleihin. Keskityimme tarkoituksella sellaisiin peleihin, joita voi pelata monenlaisilla porukoilla ja pelaajamäärillä. Useimpien kesäpelien paras puoli on juuri joustavuus. Lapset on helppo ottaa mukaan, ja toisaalta kaveriporukan mökkireissulla voidaan kisata vaikka siitä, kuka hoitaa tiskit tai lämmittää saunan.
Hyväkuntoisimmat voivat jatkaa listaa myös kesäisillä urheilulajeilla. Sulkapallo ja tennis onnistuvat kahdestaan, kunhan jonkinlainen kenttä löytyy. Isommalla porukalla taas voi kokeilla, miten lentopallon, jalkapallon tai pesäpallon pelaaminen sujuu.
Olennaisinta kuitenkin on, että kesäpelit viihdyttävät ja tarjoavat kivaa tekemistä. Jokainen löytää varmasti oman juttunsa ja voi nauttia kesästä sekä sisällä että ulkona.